In 2021 was De Buurt als Museum in de wijk Het Zand in Tilburg-West.

Kinderen vertalen verhalen van bewoners naar kunstwerken die samen een expositie vormen in de ramen van huizen in de buurt. Aan de hand van een plattegrond kan iedereen uit de buurt (en daarbuiten) de route door het 'buurtmuseum' wandelen en genieten van de kunstwerken. Ook ouderen uit de wijk gaan creatief aan de slag tijdens kunstworkshops en exposeren hun werk als onderdeel van het buurtmuseum. Met dit project ontwikkelen kinderen en ouderen hun creatief talent, wordt de buurt opgefleurd en ontstaan er nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners, jong en oud. In het najaar krijgt het buurtmuseum een vervolg met kinderkunstatelier ‘Maak het mee in West’.

"Zou het niet mooi zijn als kinderen uit Het Zand door kunstbeoefening een actieve bijdrage kunnen leveren aan nieuwe ontmoetingen in hun eigen buurt?’’ – Inge Koenen

Door wie

De Buurt als Museum wordt in Het Zand ontwikkeld door beeldend kunstenaar Inge Koenen en uitgevoerd in nauwe samenwerking met studenten van Stichting Move en basisscholen in de wijk. Dit project wordt gerealiseerd onder regie van Art-fact binnen het programma 'Buurtcultuur en kunst met impact'. De Buurt als Museum wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende wijkpartners, waaronder cultuurcoach Miriam Alders, WIJ West, TiwosContourdeTwern en vrijwilligers uit de buurt. In 2021 ligt de focus op de buurt Het Zand, in 2022 wordt het project uitgevoerd in het Wandelbos.

Naast de kinderkunstactiviteiten omvat De Buurt als Museum ook activiteiten voor ouderen. Stichting Stoute Schoenen organiseert kunstworkshops waarin senioren hun talenten kunnen ontwikkelen. Kunst biedt ouderen een nieuwe uitdaging en de workshops zorgen voor nieuwe sociale contacten. De kunstwerken die tijdens de workshops gemaakt worden, zijn onderdeel van het buurtmuseum.

In het najaar krijgt het buurtmuseum een vervolg met kinderkunstatelier ‘Maak het mee in West’. In naschoolse workshops gaan kinderen van 8 tot 12 jaar op ontdekking naar hun eigen creativiteit. Het kinderkunstatelier wordt verzorgd door Kunstlab dat zich in 2021 met tien professionele kunstenaars vestigt in Tilburg-West. 

Bedankt!

Veel dank aan alle leerlingen en leerkrachten van de deelnemende scholen en alle buurtbewoners en vrijwilligers die meehelpen om De Buurt als Museum tot een succes te maken.