In 2023 is De Buurt als Museum te vinden in de wijk Heikant in Tilburg-Noord!

Kinderen vertalen verhalen van bewoners naar kunstwerken die samen een expositie vormen in de ramen van huizen in de buurt. Aan de hand van een plattegrond kan iedereen uit de buurt (en daarbuiten) de route door het 'buurtmuseum' wandelen en genieten van de kunstwerken. Met dit project ontwikkelen kinderen hun creatief talent, wordt de buurt opgefleurd en ontstaan er nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners.

"Zou het niet mooi zijn als kinderen uit Tilburg-Noord door kunstbeoefening een actieve bijdrage kunnen leveren aan nieuwe ontmoetingen in hun eigen buurt?’’ – Inge Koenen

Door wie

De Buurt als Museum wordt ontwikkeld door beeldend kunstenaar Inge Koenen en uitgevoerd in nauwe samenwerking met studenten van Stichting Move en de basisscholen in de wijk. Dit project wordt gerealiseerd onder regie van Art-fact binnen het programma 'Buurtcultuur en kunst met impact'. De Buurt als Museum wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende wijkpartners, waaronder cultuurcoach Curtley Mooring, ContourdeTwern en vrijwilligers uit de buurt. Na eerdere edities in de Bomenbuurt, Het Zand en Wandelbos, wordt De Buurt als Museum in 2023 gerealiseerd in de Heikant in Tilburg-Noord.

Behalve aan het buurtmuseum wordt er ook gewerkt aan een muurschildering in de Heikant. Kunstenaar Finn Zweemer verwerkt samen met leerlingen van verschillende basisscholen  het thema De Toekomst is nu!  in een muurschildering aan de Bartokstraat. Deze wordt feestelijk onthuld tijdens de opening van De Buurt als Museum op 11 juli. Dit project is een samenwerking tussen de scholen, cultuurcoach Curtley Mooring, WonenBreburg, R-Newt, ForwArt en Art-fact.

Bedankt!

Veel dank aan alle leerlingen en leerkrachten van de deelnemende scholen en alle buurtbewoners en vrijwilligers die meehelpen om De Buurt als Museum tot een succes te maken!