De Mahlerstraat is een buurt schuin boven het Wagnerplein. Dichtbij het zwembad en de winkels en toch lekker rustig. Maar wel wat saai, ja, dat vinden de kinderen van de groepen 6 van bs De Regenboog en bs De Vlashof ook wel. Ze vinden het dan ook een goed idee om samen de buurt op te vrolijken. Dat doen we gewoon zelf, door er een museum van te maken. Daar hebben we de bewoners wel bij nodig. In een brief vragen we of ze mee willen doen.

Veel verschillende talen
Als het aan het enthousiasme van de kinderen ligt, moet dát wel goed komen.
Ze willen allemaal helpen met het schrijven van een brief aan de bewoners! In deze buurt spreekt niet iedereen even goed Nederlands. Maar dat is geen probleem: een aantal kinderen wil graag een anderstalige brief schrijven om zo veel mogelijk bewoners te bereiken.

Sommige kinderen kunnen wel 6 talen! ‘Nederlands, Engels, Duits, Frans, Egyptisch én Belgisch… 
Zou hij dan een brief in het Egyptisch kunnen schrijven? Nee, dat dan niet, maar hij wist wél een paar woorden Egyptisch.

De éen kende Chinees, de ander Kroatisch. Pools! Somalisch! Turks!
In dit deel van de wijk wonen niet heel veel mensen die Chinees of Kroatisch spreken, maar Turks is wél heel handig hier. Dus schrijven een paar kinderen een Turkse brief.
Gelukkig ook met de Nederlandse vertaling eronder. Want van Turks begrijp ik dan weer helemaal niks.
Één meisje schrijft haar brief zelfs in het Arabisch! Die letters zijn hartstikke ingewikkeld, maar met hulp van Google lukt het zeker. 

Hello friendly people!
Ook maken een paar leerlingen een brief in het Engels. Dat is altijd handig!
Hello friendly people’, begint een brief. 
En een ander: ’Dear people that live here. 
I am 9 years old and I am in the 6th grade.'
It is fun to help cause if you help you get a free painting.’
Wat spreken ze goed Engels! Dat hebben ze zelf geleerd, van het internet, TikTok en gamen. 

Delen uit deze mooie brieven worden in elkaar geschoven tot één vrolijke, meertalige, uitnodigende brief, die ik volgende week in de buurt ga rond brengen. Dan weten de bewoners dat we er binnenkort aan komen.

So do you want to help us? And it is fun and there is no explenation to say no.
En zo is het!

 

WE ARE GONNA MAKE PAINTINGS!’